Magvas Pogi
Sziasztok! Most szintén kis farsangra való finomsággal készültem elő nektek. Magvas pogit csinálunk. (Napfényes élet alapítvány: Hagyományosat egészségesen). Teljesen biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz! Mint mind tudjuk, a "hagyományos" pogácsa alakja a kör, de nem véletlenül, mert régen a kemencékben a tepsi túl forró lett volna más formához és odaégett volna a széle. Viszont szerencsére nekünk már olyan kiváltságunk van, hogy sütőt használhatunk aminek állítható hőfoka van. Emiatt gondoltunk mi arra, hogy bármilyen szimmetrikus alakot ki lehetne szaggatni a tésztából pl: virág, négyzet, rombusz vagy esetleg csillag. Persze aki inkább maradna a hagyományosnál annak is sok sikert kívánok! :)
Hozzávalók:
- 30 dkg Graham liszt
- 15 dkg fehér tönköly liszt
- 10 dkg bio növényi margarin
- 2 dl rizstej (vagy más növényi tej)
- 1 mk. nádcukor
- 1 csomag száraz élesztő (7g)
- 1 ek. lenmag
- 1 ek. szezámmag
- napraforgómag, tökmag (a díszítéshez)
- 2 mk.tengeri só
Elkészítés:
Keverd össze a liszteket, az élesztőt, cukrot és a sót.
A tejet és a margarint olvaszd/melegítsd meg egy lábosban és öntsd bele a lisztes keverékbe.
Gyúrd össze az egészet kézzel úgy, hogy összeálljon.
Ha összeállt, tedd bele a lenmagot és a szezámmagot.
Gyúrd bele a magokat és "oszlasd" el a tésztában.
Formázz belőle cipót, takard le, és tedd meleg helyre. Keleszd kétszeresére.
Tegyél egy kis lisztet a nyújtófára és nyújsd a tésztát kb. 2 ujjnyi vastagságúra.
Szaggasd ki a pogácsákat a kiválasztott formával/formákkal.
Tedd egy sütő papírral kibélelt tepsire a kiszaggatott pogikat.
Előmelegített sütőben, 190 fokon süsd 18-20 percig a pogácsákat, amíg, szép, aranybarna nem lesz a tetejük.
Kisültek |
Kiszaggatás |
Nyújtás |
Összegyúrás |
De jó,egy sós recept!
VálaszTörlés