Narancsos Palacsinta
Sziasztok! Narancsos palacsintát avagy Crepes Suzette-et (ejtsd: krep szüzett) készíttettem, ami egy narancsos öntettel meglocsolt palacsinta. Egy aprócska hibának köszönhető a finom desszert: történt ugyanis, hogy a Wales-i herceg amikor a Café de Paris étteremben vacsorázott (1896-ban), egy Suzette nevű hölggyel, a narancsos palacsintát felszólgáló pincér izgalmában kiborította a narancslikőrt, bele a serpenyőbe amibe cukrot tett és így szolgálta fel. A hercegnek nagyon ízlett a palacsinta és megkérdezte a nevét. A pincér válaszolt: ez egy új recept. A herceg azt kérte, hogy kisérője után nevezzék el Crepes Suzette-nek vagyis Suzette palacsintájának.
Hozzávalók:
A palacsintához:
3dl tej
125g liszt
50g vaj
5g cukor
3db tojás
1 csipet só
1ek rum (nem kötelező)
A szószhoz:
1db narancs reszelt héja
65g cukor
50g vaj
1,5dl narancs likőr, vagy 1dl narancslé (frissen facsart)
Elkészítés:
A liszztet, a cukrot és a sót keverd össze egy tálban és add hozzá egyenként a tojásokat, majd keverd homogénre.
Tedd bele a rumot és az olvasztott, langyos vajat ezt is keverd el, majd a tejjel is keverd simára.
Süss a serpenyőben szép, VÉKONY palacsintákat és tedd félre őket.
A narancs öntethez a cukrot egy serpenyőben karamellizáld, add hozzá a narancs levet és a narancs héjat majd a likőrt/narancslevet és a vajat.
Melegítsd össze és locsold a négybe hajtott palacsintákra.
Tálalva |
Karamellizálás |
Palacsinta tészta |
Eszméletlenül jól néz ki! Ezt is ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlés